18 Ağustos 2012 Cumartesi
17 Ağustos 2012 Cuma
Vazgeçilmez Lezzet Çorba
Kim acıktığı zaman dumanı üzerinde tüten bir tas çorbaya hayır diyebilir ki? Üşüyünce, geniş sofralarda buluşunca, hafif bir şeyler yemek isteyince, hastalanınca yardımımıza koşan çorba, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Üstelik, hafif ve doyurucu yapısı sayesinde üç öğünde de zengin çeşitleriyle sofralarda yerini alıyor.
Çorba kelimesinin kökeninin ise Farsça "tuzlu haşlama" anlamında kullanılan "shorba"dan geldiğini biliyor muydunuz?
İyi beslenme anlamına gelen Sû ve Pô kelimelerinden türeyen çorba kelimesinin kökeni Sanskritçe'ye kadar dayanıyor.
Çorba: 10 bin yıldır tüketilen bir besin!
Yaklaşık 10 bin yıl öncesinde bile çorba hazırlandığını ve içildiğini gösteren kayıtlar mevcut. Et ve sebzeyle birlikte pişirildiğinde, malzemelerinin sahip olduğu besin değerlerinin bütünlüğünü taşıyan çorba, o tarihlerden günümüze kadar sofraların en değerli besinlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Türk Mutfağı'nın da yıldızı
Dünyanın sayılı mutfaklarından birine sahip Türkiye ise çok zengin bir çorba kültürüne sahip... Mutfaklardaki altın standardın temsilcisi ev yapımı çorbaların yanında, klasik ve yöresel pek çok çeşidiyle hazır çorbalar tüketicilere mutfakta saatler harcatmadan, ailelerinin seveceği lezzetli ve değişik tarifler sunuyor.
Hazır çorbalar, her geçen gün tüketicilerden gelen talepler doğrultusunda geliştirilirken, geniş ürün yelpazesiyle tüketicilerin hijyenik koşullarda taze ve kaliteli malzemeler kullanılarak hazırlanan birbirinden farklı lezzetleri güvenle tüketmelerini sağlıyor.
Tarhanaya Dünyanın İlk Hazır Çorbası demek mübalağa sayılmaz…
Çorbayı oluşturan malzemelerin başında gelen yoğurdun çorba kültürüne kattığı en büyük eser, kuşkusuz tarhanadır. Bir zamanlar göçebe atalarımızın hazır yemeği olan tarhana, hala her zaman ve her yerde çabucak lezzetli bir yiyeceğe dönüşebilecek, taşınması ve saklanması en kolay ve muhteşem üründür.
Tıpkı tarhana gibi, hazır çorbalar da mevsiminde toplanan ve özenle seçilen sebze ve baharatların yüzyıllardır uygulanan, tamamıyla doğal bir koruma yöntemi olan kurutma işlemine tabi tutulması ve harmanlanmasıyla üretiliyor.
Yazın da çorba içilir
Çorba denilince çoğumuzun aklına dumanı tüten sıcacık bir tabak gelse de, Anadolu ve Türk mutfak kültüründe soğuk çorbaların da ayrı bir yeri vardır. Özellikle soğuk ayran kullanılarak
yapılan çorbalar, serinletici özellikleriyle yaz günlerinin hafif ama keyifli yiyeceklerine dönüşüyor. Bu tür çorbaların en başında Sivas'ta yapılan bulgurlu pazılı soğuk çorba ile buğday ve ayranla yapılan soğuk çorba yani ayran aşı çorbası geliyor. Sivas'ta pazı katılan soğuk çorbanın diğer bölgelerdeki yöresel çeşitlerine sarımsak ve nane gibi baharatlar eşlik ederken, kimi bölgelerde ise salatalık gibi yaz sebzeleri eklenebiliyor.
Siz de bir çorba severseniz lezzet dolu çorba dünyasını keşfetmek için www.bencorbaseverim.com adresini ziyaret edin…
Bir bumads advertorial içeriğidir.
Çorba kelimesinin kökeninin ise Farsça "tuzlu haşlama" anlamında kullanılan "shorba"dan geldiğini biliyor muydunuz?
İyi beslenme anlamına gelen Sû ve Pô kelimelerinden türeyen çorba kelimesinin kökeni Sanskritçe'ye kadar dayanıyor.
Çorba: 10 bin yıldır tüketilen bir besin!
Yaklaşık 10 bin yıl öncesinde bile çorba hazırlandığını ve içildiğini gösteren kayıtlar mevcut. Et ve sebzeyle birlikte pişirildiğinde, malzemelerinin sahip olduğu besin değerlerinin bütünlüğünü taşıyan çorba, o tarihlerden günümüze kadar sofraların en değerli besinlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Türk Mutfağı'nın da yıldızı
Dünyanın sayılı mutfaklarından birine sahip Türkiye ise çok zengin bir çorba kültürüne sahip... Mutfaklardaki altın standardın temsilcisi ev yapımı çorbaların yanında, klasik ve yöresel pek çok çeşidiyle hazır çorbalar tüketicilere mutfakta saatler harcatmadan, ailelerinin seveceği lezzetli ve değişik tarifler sunuyor.
Hazır çorbalar, her geçen gün tüketicilerden gelen talepler doğrultusunda geliştirilirken, geniş ürün yelpazesiyle tüketicilerin hijyenik koşullarda taze ve kaliteli malzemeler kullanılarak hazırlanan birbirinden farklı lezzetleri güvenle tüketmelerini sağlıyor.
Tarhanaya Dünyanın İlk Hazır Çorbası demek mübalağa sayılmaz…
Çorbayı oluşturan malzemelerin başında gelen yoğurdun çorba kültürüne kattığı en büyük eser, kuşkusuz tarhanadır. Bir zamanlar göçebe atalarımızın hazır yemeği olan tarhana, hala her zaman ve her yerde çabucak lezzetli bir yiyeceğe dönüşebilecek, taşınması ve saklanması en kolay ve muhteşem üründür.
Tıpkı tarhana gibi, hazır çorbalar da mevsiminde toplanan ve özenle seçilen sebze ve baharatların yüzyıllardır uygulanan, tamamıyla doğal bir koruma yöntemi olan kurutma işlemine tabi tutulması ve harmanlanmasıyla üretiliyor.
Yazın da çorba içilir
Çorba denilince çoğumuzun aklına dumanı tüten sıcacık bir tabak gelse de, Anadolu ve Türk mutfak kültüründe soğuk çorbaların da ayrı bir yeri vardır. Özellikle soğuk ayran kullanılarak
yapılan çorbalar, serinletici özellikleriyle yaz günlerinin hafif ama keyifli yiyeceklerine dönüşüyor. Bu tür çorbaların en başında Sivas'ta yapılan bulgurlu pazılı soğuk çorba ile buğday ve ayranla yapılan soğuk çorba yani ayran aşı çorbası geliyor. Sivas'ta pazı katılan soğuk çorbanın diğer bölgelerdeki yöresel çeşitlerine sarımsak ve nane gibi baharatlar eşlik ederken, kimi bölgelerde ise salatalık gibi yaz sebzeleri eklenebiliyor.
Siz de bir çorba severseniz lezzet dolu çorba dünyasını keşfetmek için www.bencorbaseverim.com adresini ziyaret edin…
Bir bumads advertorial içeriğidir.
14 Ağustos 2012 Salı
5 Ağustos 2012 Pazar
SALATALIKLI PATATES SALATASI
Malzemeler:
4-5 Tane patates(haşlanmış)
3 Tane salatalık
2 Kaşık mayonez
1 Kase yoğurt
1-2 Diş sarımsak
1/2 Demet dereotu
Tuz
Yapılışı:
Patates haşlanır,soğuduktan sonra kabukları soyularak çatalla iyice ezilir.Salatalığın kabukları soyulup rendelenir,suyu sıkılıp patatesle karıştırılır.Yoğurt,ezilmiş sarımsak,mayonez,kıyılmış dereotu,tuz patatese ilave edilip iyice karıştırılır.Salata tabağa alınıp dereotuyla süslenip servis yapılır.
Afiyet olsunn...
27 Temmuz 2012 Cuma
BIÇAK TATLISI
2 su bardağı sıvıyağ
1\2 su bardağı süt1\2 su bardağı su
1 çay bardağı şeker
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 yumurta
aldığı kadar un
şerbeti:
2,5 su bardağı şeker
2 su bardağı su2,5 su bardağı şeker
yapılışı: Derin bir tencereye sıvı yağ konulup ateşin üzerinde kızdırılır, içine süt ve su konulup kaynatılır. Kaynayınca un, kabartma tozu ve şeker eklenip ocakta 10-15 dk kavrulur.Soğuyunca yumurta ilave edilip iyice karıştırılır. Dikdörtgen borcama kaşıkla bastırılarak yayılıp kare ya da baklava şeklinde kesilir.Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Ilık tatlıya ılık şerbet dökülüp dinlendirdikten sonra servis yapılır..
23 Temmuz 2012 Pazartesi
MOZAİK PASTA
Malzemeler:
1,5 paket pötibör bisküvi
50 gr margarin
1 çay bardağı şeker
2 çorba kaşığı kakao
1 çay bardağı süt
3 yemek kaşığı iri dövülmüş ceviz
Çikolatalı sos
Yapılışı:Ocağa aldığınız bir tavaya margarini koyup eritin.Yağın içine kakao,süt,şeker,vanilyayı ilave edip karıştırıp ocaktan alın.Bu malzeme soğuyunca içine kırılmış bisküvi ve ceviz ilave edip karıştırın. Mutfak tezgahına strech film serip üzerine bisküvili malzemeyi elinizle şekil vererek yayın.Buzlukta 2-3 saat dinlendirdikten sonra isterseniz çikolatalı sos ile kaplayıp servis edin.
Afiyet Olsun..
Bu tarifi Gelibolu17 nin ev sahipliği yaptığı İftar Bereketi Etkinliği'ne gitsin.Kolaylıklar diliyorum:))
Bu tarifi Gelibolu17 nin ev sahipliği yaptığı İftar Bereketi Etkinliği'ne gitsin.Kolaylıklar diliyorum:))
9 Temmuz 2012 Pazartesi
PROFİTEROL
Tadına doyamayacağınız harika bir tatlı profiterol...
Malzemeler:
125 gram margarin
2 bardak su
4 tane yumurta
1 su bardağı un
Kreması:
2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı şeker
2 çorba kaşığı un
1 paket vanilya
1/2 paket krem şanti
1/2 bardak süt
1 paket hazır çikolata sos
Yapılışı:Bir tencerede su kaynatılıp içine margarin eklenip eritilir.Un azar azar ilave edilip karıştırılır.Biraz pişirdikten sonra altı kapatılıp soğutulur.Soğuyan malzemeye yumurtalar tek tek kırılıp karıştırılır.Yağlı kağıt serilmiş tepsiye tatlı kaşığıyla şekil verilerek konulur.Üzerleri kızarana kadar pişirilir(pişme süresince ve soğuyana kadar fırının kapağını açmayın yoksa hamurlar çöker)Kreması için gereken bütün malzemeler bir tencereye alınıp pişirilip soğutulur.Krem şanti sütle çırpılıp soğuyan kremayla iyice çırpılır.Soğuyan toplar bir kenarından kesilerek içine krema konulur.Diğer tarafta çikolatalı sos pişirilip soğutulur.Topların üzerine dökülüp servis edilir.
Afiyet Olsun..
6 Temmuz 2012 Cuma
PEYNİRLİ PATLICAN
Malzemeler:
3-4 tane bostan patlıcanı
1 kase lor peyniri
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
2 tane yumurta
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı galeta unu
tuz karabiber
Yapılışı:Patlıcanlar alaca soyulup yuvarlak dilimlenip tuzlu suda yarım saat bekletilir.Bir kapta kıyılmış dereotu,maydanoz,ezilmiş peynir,bir yumurta akı ve karabiber karıştırılır.Patlıcan dilimlerinin iç kısmına peynirli malzemeden sürülüp diğer patlıcan üstüne kapatılır.Patlıcanlar önce una sonra yumurtaya sonrada galeta ununa bulanır.Kızdırılmış sıvı yağda arkalı önlü kızartılıp kağıt havlu serili tabağa çıkarılır.Yanında yoğurtla birlikte servis edilir..
Afiyet Olsun...
5 Temmuz 2012 Perşembe
KİLO VERMENİN ALTIN KURALLARI
Kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, kilo vermek için yapılacak ilk işin sabah kalkar kalkmaz hareket etmek olduğunu belirterek, “Sabah kahvaltısı yapmayanlar, hiçbir zaman uzun süreli ve etkili kilo veremezler. Sabahları az da olsa yenmeli” dedi.
Haberin devamı için bu linke tıklayınız.
4 Temmuz 2012 Çarşamba
26 Haziran 2012 Salı
PATLICAN OTURTMA
İster fırında isterseniz ocakta pişirebileceğiniz çook lezzetli bir yaz yemeği..
Malzemeler:300 gr kıyma
5-6 tane patlıcan
2 tane soğan
3-4 tane sivri biber
3 tane domates
2 kaşık salça
sıvı yağ,zeytinyağ
tuz,karabiber
Yapılışı:Patlıcanlar alacalı soyulup iki cm kalınlığında yuvarlak halkalar şeklinde doğranır.Tuzlu suda yarım saat kadar bekletilip yıkanır.İyice kurulanan patlıcanlar sıvıyağda kızartılır.Bir tavaya zeytinyağı konulup sırasıyla soğan,kıyma,biber konulup sotelenir.Salça,doğranmış domatesler,tuz,karabiber ve yeteri kadar su eklenip biraz pişirilir.Kızaran patlıcanlar bir tencereye dizilir üzerine kıymalı sos dökülüp 10-15 dk kadar pişirilir.
Afiyet Olsun...
24 Haziran 2012 Pazar
KREMALI RONDO TATLISI
Çok hafif ve kolay bir tatlı.Buzdolabında 1 gece dinlendirilirse daha da lezzetli oluyor..
Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket kuru maya
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
Şerbeti:
3 su bardağı su
4 su bardağı şeker
1-2 damla limon suyu
Üzerine:
1 paket krem şanti
1 bardak süt
Yapılışı:Bütün malzemeler sırasıyla konulup yumuşak bir hamur yoğurulur.Hamur ikiye ayrılıp bir tanesi merdaneyle açılır.Çay bardağı ile kesilir çıkan daireler yağlanmış tepsiye dizilir.2. hamuruda açtıktan sonra aynı şekilde çay bardağı ile kesilip ortaları kola kapağı ile delik oluşturulur.Bu halkalar tepsideki dairelerin üzerine yerleştirilir.Üzerleri kızarana kadar pişirilir.Tatlı ılındıktan sonra ılık şerbet dökülür.Orta kısımlarına çırpılmış şanti krema sıkacağıyla sıkılır.Soğuduktan sonra servis edilir.
Afiyet Olsun...
23 Haziran 2012 Cumartesi
Piknik Beni Çağırıyor
Twitter’da bu hashtag'i gördüm de pikniğim geldi! Onlarca kişi piknikle ilgili düşüncelerini, önerilerini, anılarını, fotoğraflarını ve hatta tariflerini paylaşmışlar. Okurken çok keyif aldım ve en kısa zamanda pikniğe gitmek için en yakın arkadaşımı aradım =)
Piknik denince mangal geliyor tabi ikimizin de aklına, “eee, mangalı kim yakacak, sen biliyor musun dedi arkadaşım hemen”, “tabi, ayıpsın!” dedim. Köfte yapmayı düşünüyorum. Bir de özel baharatlı sosa geceden yatıracağım tavukları ve kabak, domates, biber, soğanı da mangalda pişirdik mii bizden iyisi olmaz diye düşünüyorum. #piknikteiyigider diyeceğim şey kesinlikle mangal yani =) Bir de yakar top!
Bir bumads advertorial içeriğidir.
21 Haziran 2012 Perşembe
KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI
Ege yöresine ait müthiş bir zeytinyağlı kabak çiçeği dolması.Yapımı biraz el oyalayıcı çiçeklerin çok hassas olmasından dolayı yıkarken ve içini doldururken parçalanabiliyor.Biraz zahmetli ama çok lezzetli:))
Malzemeler:
20-25 adet kabak çiçeği
1 su bardağı pirinç
1 tane soğan
1-2 tane domates
1 çorba kaşığı salça
yarım demet maydanoz
tuz,karabiber,şeker,nane
zeytinyağ
Yapılışı:Tencereye zeytinyağ konulup soğanlar sotelenir.Domates ve salça ilave edilip biraz pişirilir.Pirinç,baharatlar ve maydanoz ilave edilip ocağın altı kapatılır.Kabak çiçeklerinin tomurcukları çıkartılıp yıkanır.Soğuyan malzemeden çiçeklerin içine 1 tatlı kaşığı konulup uçları toplanır.İçleri doldurulan kabak çiçekleri tencereye dizilip üzerine tabak kapatılır.Üzerini geçecek kadar salçalı su ilave edilip pişirilir.
Afiyet Olsun...
20 Haziran 2012 Çarşamba
KABAK SIYIRMA
Girit mutfağının en güzel zeytinyağlı yemeklerinden bir tanesidir.Tadı enginara benzeyen çok hafif bir yaz yemeği.Değişik lezzetler denemeyi seven arkadaşlara tavsiye ediyorum...
Malzemeler:
4-5 tane sakız kabak
1 tane soğan
1 limon suyu
2-3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı pirinç
1 tutam dereotu
zeytinyağı,tuz,şeker
Yapılışı:Kabakların tepesi kesilip kabukları soyulur.Sebze soyacağı ile çekirdek kısmına gelene kadar şerit şerit sıyrılır.Karnıyarık tenceresine zeytinyağı,küp doğranmış soğan ve sarımsak alınıp sotelenir.Üzerine kabak limon suyu,tuz,şeker ve pirinç eklenir.Yeteri kadar su eklenip suyunu çekip pirinçler yumuşayana kadar pişirilir.Ocaktan indirmeden dereotu eklenip karıştırılır.
Afiyet Olsun..
18 Haziran 2012 Pazartesi
LOR TATLISI
Çok hafif içinde hiç yağ olmayan şekerpare lezzetinde bir tatlı..
Malzemeler:2 tane yumurta
250 gr tuzsuz lor peyniri
1/2 su bardağı şeker
1/2 su bardağı un
1/2 su bardağı pirinç unu
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Şerbeti:
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1-2 damla limon suyu
Yapılışı:Lor peyniri süzgeçten geçirilip üzerine yumurtalar kırılır.Şeker,un,pirinç unu,vanilya ve kabartma tozu ilave edilip iyice karıştırılır.Malzeme şanti torbasına konulup yağlanmış fırın tepsisine yuvarlak şekillerde sıkılır.180 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirilir.Fırından çıkartılıp ılık şerbet sıcak tatlının üzerine dökülür.Soğuduktan sonra üzerine hindistan cevizi serpilip servis edilir.
Afiyet Olsun...
16 Haziran 2012 Cumartesi
13 Haziran 2012 Çarşamba
SEBZELİ ENGİNAR YEMEĞİ
Malzemeler:
4 tane enginar
1 kase havuç
1 kase bezelye
1 tane soğan
3-4 tane domates
tuz,karabiber,şeker
dereotu,zeytinyağı
Yapılışı:Tencereye zeytinyağ ve soğan konulup kavurulur.Domates ilave edilip biraz pişirilir.Küp küp doğranmış havuç,enginar ve bezelye konulur.En son tuz,bir fiske şeker yeterince su ilave edilip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.Piştikten sonra üstüne dereotu serpilip servis edilir.
Afiyet Olsun...
12 Haziran 2012 Salı
KOZALAK PASTASI
Canınız tatlı istediğinde 10 dk'da yapabileceğiniz çok basit bir tarif....
Malzemeler:
1 paket bitter çikolata (80 gr)
100 gr margarin
2 çorba kaşığı bal
2 çorba kaşığı kakao
250 gr mısır gevreği
Yapılışı:Bir kabın içine çikolata ve margarin konularak benmari usülde eritilir.Eridikten sonra içine kakao,bal en sonra gevrek konulup iyice karıştırılır.Bu malzemeden limon sıkacağının içine bir miktar doldurulur.Yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye ters çevirilir.Buzdolabına konulup iyice donduktan sonra pudra şekeri serpilip servis edilir.
Afiyet Olsun....
10 Haziran 2012 Pazar
KIYMALI BİBER DOLMASI
1 kg dolmalık biber
300 gr kıyma
1 tane soğan
3 tane domates
1 bardak pirinç
zeytinyağı,tuz
karabiber,nane
maydanoz
Yapılışı:Kıyma bir kaba alınıp içine ufak ufak doğranmış soğanlar,kıyma,pirinç,salça,baharatlar,zeytinyağı ve maydanoz eklenip iyice karıştırılır.Biberler içi temizlenip yıkanır.Hazırlanan içten biberlerin içine sıkıştırılmadan doldurulup ağızlarına domates konulur.Tencereye dik şekilde dizilip üzerini örtecek kadar su konulur.Pirinçler yumuşayana kadar pişirilip ocaktan alınır.
Afiyet Olsun..
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)